Pàgines

divendres, 13 de maig del 2011

Programes electorals racistes a Salt


Volem un Salt amb drets per tothom i una campanya sense racisme ni xenofòbia 
LA MENTIDA DE LA IMMIGRACIÓ i LES AJUDES SOCIALS

En motiu de les eleccions municipals del proper dia 22 de maig de 2011, pràcticament tots els grups polítics que presenten candidatura al municipi utilitzen el fet migratori per aconseguir vots, basant-se en tòpics i estereotips i classificant les i els ciutadans i veïns de Salt entre “autòctons/es” i “estrangers/es- immigrants”. Aquesta estratègia només fa que desviar l'atenció de les causes reals dels problemes i també les possibles solucions. La crisi econòmica, l'atur, la manca de vivenda assequible, escoles i espais socials per a tothom, no tenen un relació directa amb el fet migratori, ben al contrari, cal treballar per un Salt amb drets per a TOTHOM, sense desigualtats ni discriminacions de cap tipus: que la crisi la paguin els rics, els bancs i les empreses.

Si afegim que la majoria de població immigrada no té dret de vot, encara agreuja més aquests discursos, ja que no tenen cap cost electoral. Amb aproximadament un 40% de ciutadans i ciutadanes de Salt sense dret de vot, podem dir que són democràtiques les eleccions municipals?

S'utilitza l'argument dels diners destinats a les ajudes socials com si fos un privilegi, un  aprofitament o un malbaratament de recursos, quan per altra part el Govern espanyol ha destinat 230.000 milions d'euros al rescat de bancs i caixes, sense que això sigui un element de campanya, ni sigui motiu de crítica per part de cap partit i davant les situacions de pobresa resultat de la crisi econòmica.

CiU
“Control de les ajudes socials per tal que no siguin un modus vivendi i implantarem la carta de deures i drets pels nouvinguts”

Relacionar les ajudes socials amb el fet migatori és malintencionat. Les ajudes socials es concedeixen segons criteris iguals per a totes les persones sense mirar l'origen, sinó segons els ingressos, familia, habitatge, etc... per tant, són concedides a les persones que pateixen situacions de pobresa, sigui quin sigui el seu origen, i en cap cas constitueixen un modus vivendi ni una fons d'enriquiment. Amb la crisi, les necessitats socials han crescut per a tothom, i per tant cal que el sistema de benestar social s'extengui i arribi a més població, en lloc de retallar-lo i d'enfrontar els qui en reben i els qui no.

PXC
”Primer els de casa”

”Ha arribat l'hora de dir prou, que primer som els de casa i que als nostres municipis ja no hi cap ni un sol immigrant més”

Qui són els de casa? Els que han nascut a Salt? A Catalunya? Els que van venir fa 10 anys? 20? 30?, els que tenen nacionalitat espanyola?

Si és així, a Salt hi ha fills i filles de persones immigrades, tant de la resta d'Estat espanyol com de la resta del món que són “de Casa”, nascuts a Salt. Quina és la frontera entre els de qui i els d'allà?

I les persones que han vingut de la resta de l'Estat espanyol, també són persones immigrades a Salt? com les hem de considerar? I les que han accedit a la nacionalitat?

Aquest tipus de discursos populistes i que busquen l'adhesió identitària sense fonaments, només afavoreixen la divisió social entre les persones treballadores, de qualsevol origen, que en realitat es veuen afectades per uns mateixos problemes i dificultats.

Felip Gil (PP)
"Las personas que viven en este pueblo y que cumplen con sus derechos y sus obligaciones, seran estos los que tengan el derecho a recibir ayudas en momentos malos. No aquellos que vengan desde fuera indocumentados y sin tener derechos."

La manca de drets i la situació d'indocumentació no és una opció que han triat les persones. Les persones que han immigrat a Catalunya en els darrers anys ho han fet per treballar i durant els anys de la bombolla immobiliària i el boom de la construcció, moltes empreses s'han beneficiat del treball de persones immigrades i han estat explotant, amb treball submergit i mal pagat, molts i moltes treballadores. De fet, bona part de la riquesa generada a l'Estat en aquest anys ha estat gràcies al treball de les persones treballadores immigrades que ara es troben a l'atur.


LA BOMBOLLA DEL CIVISME i LA SEGURETAT

Per altra part, uns altres temes repetits per molts partits en aquesta campanya són el civisme i la seguretat, creant una important alarma social, basada en la por i la desconfiança. Salt no és un municipi amb una taxa de delictes més elevada que qualsevol altre i, de fet, la inseguretat sovint en basa en percepcions i sensacions sense que hi hagi una base real. Situacions que es produexien degut a l'atur, la pobresa o la desigualtat de drets, es consideren incíviques: persones al carrer i les places, infants que juguen sense espais adequats per fer-ho, façanes i i habitatges degradats per manca de recursos dels seus propietaris, roba estesa a l'exterior per no tenir patis interiors,... Parlar de la gseguretath i el gcivismeh com el gran problema de Salt desvia l'atenció dels altres grans reptes que poden acabar amb aquesta situació: feina, oportunitats de formació i feina pels joves, casals i centres cívics als barris, espais de trobada i de treball en comú.

PSC
“La nostra aposta per la seguretat a Salt: dues comissaries”

ERC 
“-Aplicació rigorosa de l'Ordenança de convivència.

-Exigir al Departament d'Interior la construcció de la comissaria de Mossos d'Esquadra així com l'increment d'efectius.”

Gent per Salt
“Apostarem decididament pel foment del civisme al poble, per tant, farem complir les ordenances existents, les actualitzarem i, si fos necessari, en crearem de noves amb tolerància zero.”

PxC 
"No volem incívics ni gent dolenta que amb els seus actes trenquen la pau de Salt" 

Si no s'afronten les causes reals de la pobresa i l'atur, de la manca d'oportunitats dels joves, més presència policial no solucionarà res. Justament, fan falta Centres Cívics, Equipaments comunitaris, Centres de formació, en lloc de Comissaries. Veure més policia no genera més seguretat, sinó la sensació que alguna cosa perillosa està passant i, per tant, més sensació d'inseguretat.


PP 
“s'ha de deixar sense ajudes tots aquells nouvinguts que no convisquin amb civisme. No es pot venir de fora, accedir a ajudes i després crear problemes de convivència, incivisme i inseguretat"

Associar incivisme amb immigració és també malintencionat i pervers, ja es considera que el fet de ser d'origen diferent implica que hi hagi conflicte, i això no és cert. Barrejar immigració i inseguretat/incivisme genera racisme i xenofòbia i la criminalització de bona part de la ciutadania de Salt. A més a les persones no immigrades no se'ls posa com a condició per accedir als seus drets, que siguin “cíviques”. Per a qui s'han fet les ordenances de civisme? Qui les ha de complir per poder accedir a les ajudes? Com es penalitza a les persones “autòctones” que són incíviques? Se'ls treuen les ajudes?

Fem un Salt amb drets per tothom. Organitza't i lluita amb Salt Antiracista.

1 comentari:

  1. Em sorprenen algunes qüestions que es desprenen d'aquest article "Programes electorals racistes a Salt", especialment em sobta que qualifiqueu de racista un partit com ERC que demana la aplicació rigorosa de l'Ordenança de Convivència, aplicació per tothom, sense distinció d'origen, les normes estan per tal que les compleixi tothom, i ERC només fa que reiterar això. I demanar una comissaria de Mossos o més efectius és ser racista? El major nombre d'efectius també ho demanen Indpendents per Salt i no són titllats de racistes. Potser no és la millor manera de potenciar la seguretat a Salt (en això podem estar d'acord), però no és una mesura racista. També oblideu que ERC proposa centres cívics en zones estratèguiques de la vila. Podeu dir que ERC s'ha separat dels postulats que tradicionalment havien caracteritzat les esquerres, però els arguments que doneu a l'article per dir que el seu programa és racista no em convencen.

    ResponElimina